De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet. Bekijk alle favorieten via het menu.
Blog

Wat is werkgeluk en hoe kan je dit verbeteren?

5 november 2024
4 collega's die met elkaar juichen en werkgeluk ervaren.
Baan Zoeken
Deze blog is 922 keer bekeken

In de zoektocht naar een tevreden leven speelt werkgeluk een grote rol. Je bent immers een groot deel van de week bezig met je werk. Uit onderzoek blijkt dat gelukkige medewerkers betere resultaten leveren, minder vaak ziek zijn, beter samenwerken, innovatiever en meer bevlogen zijn. Niet alleen bepaalt het onze stemming op de werkvloer, maar het straalt ook uit naar andere aspecten van ons leven. Werkgeluk en werktevredenheid zijn essentiële onderdelen voor iedereen die succesvol en gelukkig wil zijn in zijn of haar carrière. In deze blog behandelen we vijf belangrijke onderwerpen rondom werkgeluk, van wat het is tot hoe je het kunt vergroten.

 

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is een term die je tegenwoordig vaak hoort, maar wat betekent het eigenlijk? Het gaat over het gevoel van voldoening, het hebben van een positieve bijdrage, en plezier vinden in wat je dagelijks doet. Werkgeluk ontstaat wanneer je je gewaardeerd voelt. Want wordt je wel voldoende uitgedaagd? Is er ruimte om jezelf te ontwikkelen? En kan je je privésituatie bespreken op werk?

Werkgeluk verschilt echter per persoon. Voor de een betekent het flexibel kunnen werken, terwijl het voor een ander draait om goede relaties met collega’s of de kans om zich te ontwikkelen. Dit maakt werkgeluk persoonlijk en dynamisch, afhankelijk van wie je bent en wat je behoeften zijn. Kortom, een kant-en-klare definitie van werkgeluk bestaat niet. Wel kunnen we je vertellen hoe je je werkgeluk moet meten en hoe je de kans op werkgeluk kunt vergroten.

 

De vijf belangrijkste pijlers binnen werkgeluk

Werkgeluk gaat veel verder dan simpelweg tevreden zijn over je werk. Volgens Ab Dijksterhuis, psycholoog en hoogleraar psychologie van het onderbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen, rust werkgeluk op verschillende pijlers:

  • Betekenis: We willen werk doen dat waardevol voelt en waar we voldoening uit halen;
  • Verbondenheid: Sociale interactie, zoals contact met collega’s, is belangrijk;
  • Competentie: Het verlangen om prestaties neer te zetten en daar erkenning voor te krijgen;
  • Autonomie: De behoefte om zelf beslissingen te kunnen nemen en een gevoel van vrijheid te ervaren;
  • Psychologische veiligheid: We willen ons veilig voelen, zowel fysiek als mentaal, zonder grote risico’s op het werk.

Opvallend is dat salaris hier niet expliciet tussen staat. Dat betekent natuurlijk niet dat een goed salaris onbelangrijk is. Het maakt deel uit van de waardering die je krijgt voor je inzet en prestaties.

 

“Werknemers die werkgeluk ervaren, zijn zo’n 12% productiever”.

 

Werkgeluk meten

Hoe weet je of je werkgeluk hebt, en wil je je werkgeluk meten? De eerste stap is weten waar je staat door te meten hoe gelukkig je team, afdeling of organisatie is. Daarna kun je op basis van de resultaten gericht aan de slag met je werkgeluk vergroten. Vraag je jezelf het volgende af:

  1. Hoe goed kun je opschieten met de mensen in je team?
  2. Heb je het gevoel dat de teams binnen je organisatie over het algemeen goed samenwerken?
  3. Heb je het gevoel dat je goede vrienden hebt op het werk?
  4. Voel je je gewaardeerd voor je inspanningen op het werk?
  5. Hoe vaak kan jij je kwaliteiten gebruiken in je werk?
  6. Kun je jezelf zijn op het werk?
  7. Heb je het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen op belangrijke beslissingen in je werk?
  8. Hoe vaak krijg je de kans om creatief te zijn in je werk?
  9. Heb je het gevoel dat je nieuwe dingen leert op het werk?
  10. Heb je het gevoel dat het werk dat je doet de moeite waard is?

Heb je meer negatieve dan positieve antwoorden? Dan is het tijd om even goed na te gaan denken. Je werkgeluk staat waarschijnlijk op een laag pitje en dat moet drastisch veranderen. Dus wil je je werkgeluk vergroten? Lees dan snel verder!

 

Werkgeluk vergroten: 10 tips om je op weg te helpen

Wat is de sleutel tot meer tevredenheid op de werkvloer? Je werkgeluk vergroten is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt, maar met deze 10 tips kun je al een goede start maken:

  1. Stel duidelijke doelen: Weten waar je naartoe werkt geeft richting en voldoening.
  2. Focus op sterke punten: Werk met taken waar je goed in bent en waar je energie van krijgt.
  3. Maak verbinding: Werk aan relaties met collega’s; een goed teamgevoel draagt enorm bij aan werkgeluk.
  4. Zoek naar zingeving: Vraag jezelf af waarom je doet wat je doet. Een helder doel hebben kan werkgeluk enorm versterken.
  5. Leer omgaan met stress: Werk kan uitdagend zijn, maar leren omgaan met druk zorgt ervoor dat je meer plezier hebt in je werk.
  6. Houd je werkplek netjes: Een opgeruimd bureau helpt je geest helder te houden. Wanneer je je werkruimte netjes en overzichtelijk maakt, verhoog je je concentratie en voel je je prettiger en rustiger.
  7. Oefen mindfulness: “Mensen wachten de hele week op vrijdag, het hele jaar op de zomer, en het hele leven op geluk”. Mindfulness is niet zomaar een trend; de voordelen zijn echt en wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoek van Harvard en het Bender Instituut in Duitsland toont aan dat mindfulness en meditatie – vóór of na werktijd – je helpt emotioneel stabieler en meer verbonden te voelen. Het vergroot ook je zelfinzicht en mentale weerbaarheid.
  8. Beweeg regelmatig: Al 15 minuten beweging per dag kan je lichaam energie geven en gifstoffen afvoeren die vermoeidheid veroorzaken. Of je nu wandelt, fietst, jogt, of zwemt, elke vorm van beweging bevordert je productiviteit en geeft je een energieboost om de dag optimaal door te komen. Ook af en toe staand werken kan je prestaties verbeteren.
  9. Focus open één taak tegelijk: Multitasken lijkt efficiënt, maar het kost vaak meer tijd en zorgt voor stress. Door steeds te schakelen tussen verschillende taken verlies je aandacht voor details en verhoog je je werkdruk. Maak een to-do-lijst en werk taken stap voor stap af voor meer rust en overzicht.
  10. Bied een handje hulp aan collega’s: Het helpen van collega’s geeft je een gevoel van voldoening en versterkt de band met je team. Kleine vriendelijke gebaren, zoals een helpende hand of het uitspreken van dankbaarheid, zorgen ervoor dat je jezelf beter voelt en dragen bij aan een positievere werksfeer.

Werkgeluk is geen einddoel, maar een reis. Met deze tips kun je elke dag een stap dichter bij meer werkplezier komen. Heb jij al deze tips op orde? Vraag jezelf dan af of dit de juiste functie, organisatie en team voor jou is.

 

Een carrièreswitch voor meer werkgeluk

Soms ontdek je dat werkgeluk in je huidige baan moeilijk te bereiken is. Een carrièreswitch kan dan de oplossing zijn. Een andere rol of zelfs een ander vakgebied kan meer voldoening, nieuwe uitdagingen en meer werkplezier brengen.

Een carrièreswitch kan spannend zijn, maar biedt vaak nieuwe energie en motivatie. Het is belangrijk om goed te onderzoeken wat je zoekt in een nieuwe baan en wat bij je past. Neem gerust een kijkje in ons vacatureoverzicht of schrijf je in om zichtbaar te zijn bij top werkgevers.

Alle vacatures

Inschrijven

 

Conclusie

Werkgeluk en werktevredenheid zijn de bouwstenen van een gezond en succesvol werkleven. Door bewust aandacht te geven aan werkgeluk, kunnen zowel werknemers als werkgevers profiteren van een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een prettige werksfeer. Door te investeren in werkgeluk, in jezelf of in je organisatie, werk je aan een toekomst vol energie en voldoening. Ben je erachter gekomen dat je huidige werk je niet gelukkig maakt en wil je wel je werkgeluk vergroten? Denk dan goed na of dit wel de juiste functie of organisatie voor jou is. Werkgeluk is immers enorm belangrijk om gezond door het leven te gaan.

 

Klik hier voor de nieuwste vacatures op Baanzoeken.nl en start jouw weg naar een hoger inkomen en een betere toekomst!

Opslaan

Gerelateerde artikelen